Η δαπάνη για προβολή μέσω διαδικτύου που καταβάλουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις σε αλλοδαπές επιχειρήσεις θεωρείται πληρωμή των δικαιωμάτων (Royalties)

Με την απόφαση της ΔΕΔ 811/2023 δόθηκε η ερμηνεία ότι η δαπάνη για προβολή μέσω διαδικτύου που καταβάλουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις σε αλλοδαπές επιχειρήσεις θεωρείται πληρωμή των δικαιωμάτων (Royalties) και απαιτείται επί ανωτέρω αμοιβών να παρακρατηθεί και να αποδοθεί ο προβλεπόμενος φόρος 5% – 20%, ο οποίος φόρος προκύπτει βάσει της Σ.Α.Δ.Φ. Επίσης σε περίπτωση μη υποβολής της δήλωσης επιβάλλεται και το πρόστιμο του άρθρου 59 του Κ.Φ.Δ. που είναι 50% του φόρου ή του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. που είναι 100 ή 500 ευρώ.

Εδώ προκύπτουν αρκετά ζητήματα καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των αμοιβών πληρώνονται σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες για κανέναν λόγο δεν αποδέχονται καμία παρακράτηση φόρου στις δικές τους αμοιβές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η παρακράτηση στην πραγματικότητα να επιβαρύνει την Ελληνική επιχείρηση. Επίσης είναι σχεδόν αδύνατο να μπορείς με ασφάλεια να διαχωρίσεις ποιες από αυτές τις αμοιβές είναι όντως δικαιώματα και ποιες είναι διαφήμιση. Οπότε πρακτικά θα επιβαρυνθούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις με επιπλέον κόστος. Επίσης υπάρχει και το διοικητικό μέρος που πρέπει να λυθεί, καθώς πρέπει να προκύπτει από επίσημα στοιχεία η έδρα της επιχείρησης που εισπράττει τις αμοιβές ώστε να μπορεί να εφαρμόζεται η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

 

Άρθρο του Χρήστου Τριανταφυλλόπουλου, Founder – CEO της Aegean Consulting

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλές

 

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

aegean-consulting-article-tax-rates-reduction-20240502
Μείωση των Φορολογικών Συντελεστών σε Ομαδικά Ασφαλιστήρια και Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης
aegean-consulting-article-e9-enfia-2024-20240412
Χρόνος Υποβολής Ε9 - Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ - Δόσεις ΕΝΦΙΑ
aegean-consulting-article-short-term-rent-house-20240412
Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων - Διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείρισή τους