Συμφωνία ΥΠΑΝ – τρόικας για χρέη μικρών επιχειρήσεων

Τη συμφωνία επί της αρχής με την τρόικα στο σχέδιο για τη ρύθμιση χρεών μικρών επιχειρήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο παρουσίασε η «Καθημερινή», επιβεβαίωσε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. «Έχουμε συμφωνία επί του αρχικού κειμένου εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ωστόσο ότι τη συνάντηση του Παρισιού δεν απασχόλησε το θέμα της παράτασης για πλειστηριασμούς ακινήτων. Χθες, πάντως, μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου «παγώματος» των πλειστηριασμών, απάντησε: «Τα “κόκκινα δάνεια” των νοικοκυριών θα τα αντιμετωπίσουμε αμέσως μετά, μόλις τελειώσουμε με τα επιχειρηματικά».

Σε ό,τι αφορά την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων, η ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει στην τρόικα πρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τις οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, δεδομένου ότι το σχέδιο θα καλύπτει το σύνολο των επιχειρηματικών οφειλών. Σημειώνεται ότι το σχέδιο προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μακροπρόθεσμη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με δόσεις που φθάνουν έως και τους 120 μήνες και αντίστοιχη ρύθμιση για το τυχόν υπόλοιπο των προσαυξήσεων που δεν έχει διαγραφεί, καταβολή των οφειλών προς τους εργαζομένους σε 12 μήνες, αλλά και φορολογικά κίνητρα για τις τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει ουσιαστικά τη συμφωνία των δύο μερών, πιστωτών και οφειλετών, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών, με την προϋπόθεση ότι το σχέδιο εξυγίανσης φέρει την έγκριση του 60% των πιστωτών, στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπράγματων εξασφαλίσεων.

Πρόκειται για ρύθμιση που δεσμεύει το σύνολο των πιστωτών της επιχείρησης, οι απαιτήσεις των οποίων ρυθμίζονται ακόμη και αν δεν είναι συμβαλλόμενοι στη συμφωνία. Για την εξυγίανση της επιχείρησης, η πρόταση αφήνει τη δικαιοδοσία που θα κρίνει τη βιωσιμότητά της στις τράπεζες, οι οποίες σε συνεργασία με τις διοικήσεις μπορούν να επιστρατεύσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως «κούρεμα» οφειλών, κεφαλαιοποίηση χρεών και ρύθμιση του δανείου, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη δυνατότητα διαγραφής οφειλών από προσαυξήσεις προς το Δημόσιο, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Ο ρόλος των δικαστηρίων περιορίζεται στην έγκριση της συμφωνίας των μερών, η οποία μπορεί να προβλέπει διαγραφή των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν επιβληθεί ως προς οφειλές που κατέστησαν υπερήμερες κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου του 2010 έως και 31 Δεκεμβρίου 2013, εξόφληση των οφειλών της επιχείρησης προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς σε άτοκες μηνιαίες δόσεις και περίοδο αποπληρωμής έως 10 έτη και εξόφληση των οφειλών σε εργαζομένους σε 12 μήνες.

Πηγή: Καθημερινή

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

aegean-consulting-article-digital-working-card-20240611
Ερωτήσεις - απαντήσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
aegean-consulting-article-ex-ceo-tax-20240606
Καμία ευθύνη για Διευθύνοντες Συμβούλους σε φόρους που προκύπτουν μετά την αποχώρηση τους
aegean-consulting-article-taxis-arrangement-20240605
Ρύθμιση οφειλών έως 30.000 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ - Σύνταξη με οφειλές στον ΕΦΚΑ