Να περιορίσει τις συνέπειες από τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία με στόχο την υπογραφή συμβάσεων εργασίας, που παρέχει πλέον η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την απαγόρευση της μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά διαιτητικών αποφάσεων για οικονομικά και θεσμικά θέματα, με ισχύ συλλογικής σύμβασης. Ήρθε δε, να προστεθεί σε μια σειρά αποφάσεων της Δικαιοσύνης που προκαλούν «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, αφού αμφισβητούν μνημονιακές δεσμεύσεις, με τελευταία αυτήν για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να κατατεθεί σε κάποιο από τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, θα θεσμοθετείται ένα δεύτερο στάδιο διαπραγμάτευσης, εντός του ΟΜΕΔ, με διευρυμένη συμμετοχή ακόμη και δικαστικών, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο ρόλος του μεσολαβητή, αλλά και να δυσκολέψει η διαδικασία οριστικής προσφυγής στη διαιτησία. Στην πράξη, επιχειρείται η όποια προσφυγή να ολοκληρώνεται στο στάδιο της μεσολάβησης, ενδυναμώνοντας τη διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της μεσολάβησης, πριν από την προσφυγή στη διαιτησία, θα παρεμβάλλεται η αιτιολογημένη γνώμη τόσο του μέρους που προσφεύγει (το πιθανότερο των εργαζομένων) όσο και του ίδιου του Μεσολαβητή. Στη συνέχεια ο ΟΜΕΔ, με διευρυμένη σύνθεση, θα καλείται να αποφασίσει αν είναι δυνατόν να υπάρξει συμβιβαστική λύση προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση και απαιτείται διαιτητική απόφαση.
Να σημειωθεί ότι ενώ βάσει του ιδρυτικού του νόμου, ο ΟΜΕΔ δεχόταν προσφυγές είτε από τους εργοδότες, στην πράξη όμως κυρίως από τους εργαζομένους, το 2012, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6, καθορίστηκε πως προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνει μόνο με κοινή συμφωνία των δύο μερών (εργοδοτών – εργαζομένων).
Στην πράξη, η διάταξη αυτή «έκλεισε» την πόρτα προς τον ΟΜΕΔ, ενώ δυσκόλεψε ιδιαίτερα την υπογραφή κυρίως κλαδικών συμβάσεων.
Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ με ισχύ κλαδικής συλλογικής σύμβασης, που αφορά στους μισθούς των τεχνικών ραδιοφώνου. Αν και προβλέπει μεσοσταθμική μείωση αποδοχών της τάξης του 11,9%, αξιολογείται ως σημαντική από τους εκπροσώπους των συνδικάτων, καθώς είναι η πρώτη που λαμβάνει υπόψη την απόφαση του ΣτΕ αλλά και η πρώτη από το 2012 που θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση της μονομερούς προσφυγής.
Τα στοιχεία δείχνουν πως στην αγορά εργασίας επικράτησαν οι επιχειρησιακές συμβάσεις κυρίως με τις «ενώσεις προσώπων».
Πηγή: Καθημερινή