Πλαστικό χρήμα για την Πάταξη της Φοροδιαφυγής και Κατάργηση Τεκμηρίων

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί ένα παλιό και μόνιμο πρόβλημα για την Ελλάδα. Δεκαετίες ολόκληρες έχουμε συζητήσεις επί συζητήσεων ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Η λύση είναι σχετικά απλή και εύκολη, αρκεί μονάχα η κυβέρνηση να αποφασίσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται πλέον από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν στις τράπεζες αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Με αφορμή λοιπόν το νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην βουλή προς ψήφιση της επόμενες ημέρες θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις.

1) Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από αρχές Σεπτεμβρίου λογικά, θα έχουμε πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών μας μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
2) Το αφορολόγητο κάθε πολίτη στην Ελλάδα θα πιστοποιείται μόνο από τις συναλλαγές που έχει κάνει μέσω καρτών στην Ελλάδα.
3) Το σύστημα των καρτών θα δείχνει στο υπουργείο οικονομικών το σύνολο των χρημάτων που κινήθηκε από κάθε φορολογούμενο ετησίως. Από εκεί θα προκύπτει και έμμεσα το εισόδημα κάθε φορολογούμενου, άρα θα είναι πολύ δύσκολο να ισχυριστεί κάποιος ότι έχει χαμηλότερο εισόδημα από το ποσό που κινήθηκε μέσω καρτών και τραπεζών.
4) Με πολύ απλές και έμμεσες τεχνικές θα προκύπτει το 90% του ετήσιου εισοδήματος κάθε πολίτη, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Απλό παράδειγμα είναι η άθροιση των ήδη καταγεγραμμένων ποσών που καταβάλλονται από τους Έλληνες φορολογούμενους (Μισθοδοσίες, Δάνεια, Ενοίκια, Ιδιωτικά σχολεία, κλπ). Έτσι αθροίζοντας όλα τα παραπάνω και έχοντας ετήσια κίνηση των λογαριασμών καταθέσεων και την κίνηση των καρτών θα προκύπτει το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων κάθε πολίτη.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ασφαλής και δίκαιη, ώστε να φορολογούνται οι πολίτες με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα. Επίσης θα βοηθούσε στην φορολογική δικαιοσύνη, διότι θα σταματούσε η αρκετά συχνή δικαιολογία ότι φορολογούμαστε με βάση μη πραγματικά εισοδήματα. Θεωρώ ότι πλέον είμαστε πολύ κοντά στην εφαρμογή ενός συστήματος φορολόγησης που θα βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και θα οδηγήσει στην φορολόγηση πολλών και αδήλωτων εισοδημάτων. Επίσης ελπίζω, ότι μέσω αυτού του συστήματος θα οδηγηθεί η χώρα μας σε εξορθολογισμό.

Οφείλω όμως να αναφέρω ότι είναι και άμεση η ανάγκη κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης, που αποτελούν τον πιο άδικο τρόπο φορολόγησης. Ελπίζω ότι με την εφαρμογή των ανωτέρω τεχνικών θα οδηγείτε το κράτος στον προσδιορισμό των πραγματικών εισοδημάτων και δεν θα είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός του εισοδήματος με την μέθοδο των τεκμηρίων.

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

Aegean-Consultanting-newsletter-unemployment-funding-20240613
Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης
aegean-consulting-article-digital-working-card-20240611
Ερωτήσεις - απαντήσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
aegean-consulting-article-ex-ceo-tax-20240606
Καμία ευθύνη για Διευθύνοντες Συμβούλους σε φόρους που προκύπτουν μετά την αποχώρηση τους