Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Οι κερδισμένοι από τις διορθώσεις στο Ε9 – Καθ’ οδόν τα «ραβασάκια»

Κερδισμένους αλλά και χαμένους περιλαμβάνει η νέα παρτίδα εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, η οποία αναμένεται να αναρτηθεί στο Taxisnet εντός της εβδομάδας.

Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ αφορούν σε 50.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι προχώρησαν σε διορθώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης έως τις 30 Δεκεμβρίου 2014.

Κερδισμένοι είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 40.000 φορολογούμενοι, για τους οποίους η νέα εκκαθάριση οδήγησε σε μείωση του φόρου.

Ωστόσο, για 10.000 φορολογουμένους, οι διορθώσεις στο Ε9 επέφεραν επιβαρύνσεις καθώς απώλεσαν τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που τους είχαν χορηγηθεί με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι μειώσεις φόρου αφορούν στις περιπτώσεις κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και για τριτέκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία πάνω από 80% με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

Για όσους φορολογούμενους προκύψουν μειώσεις φόρου εφόσον έχουν καταβάλει κάποιες δόσεις οι επαναπομένουσες θα υπολογιστούν εκ νέου με συμψηφισμό των φόρων που έχουν ήδη πληρωθεί. Για όσους προκύπτει επιστροφή φόρου είτε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν άλλες οφειλές είτε θα πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Εν τω μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένουν οι διορθώσεις ΕΝΦΙΑ για περίπου 65.000 φορολογουμένους για τους οποίους οι τροποποιήσεις στο Ε9 έφεραν αυτόματες μειώσεις φόρου πάνω από 300 ευρώ. Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που έχουν δοθεί από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να ολοκληρωθούν σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιστροφές φόρου θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος δικαιολογητικών από τις ΔΟΥ.

Σύμφωνα με τα «Νέα» μετά την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση εκ νέου της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Τaxisnet για τις εκπρόθεσμες διορθώσεις στο Ε9 του 2014 (θα συνοδεύονται με πρόστιμο 100 ευρώ).

Πηγή : Deal News

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

Real,Estate,Agent,Talked,About,The,Terms,Of,The,Home
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες
site-blog
Ασφαλιστικές κατηγορίες ΕΦΚΑ μη μισθωτών – Ποσό σύνταξης για κάθε κάθε κατηγορία
news-img
Αλλαγές στην φορολογία μερισμάτων των λοιπών ναυτιλιακών και ναυλομεσιτικών εταιρειών με τον νόμο 5036 / 2023