Παρατάσεις για ρύθμιση και βεβαιώσεις αποδοχών μελετάει το ΥΠΟΙΚ

Δύο προθεσμίες εκπνέουν σήμερα και το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να δώσει παράταση και στις δύο. Η πρώτη προθεσμία αφορά στην υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα. Η υποχρέωση ανήκει στους εργοδότες και σε όλους όσους έχουν καταβάλει αμοιβές μέσα στο 2014 καθώς τα ποσά πρέπει να δηλωθούν στο Taxis προκειμένου να εμφανιστούν αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων.

Γι’ αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με πληροφορίες – ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση – ότι η διαδικασία θα παραταθεί μέχρι της 7-8 Μαΐου. Και αυτό δεδομένου ότι μέχρι τότε δεν αναμένεται να έχει ανοίξει η εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η δεύτερη προθεσμία που λήγει σήμερα, αφορά στη διαδικασία της «προκαταβολής» η οποία και περιλαμβάνεται στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι η διαδικασία που επιτρέπει στους φορολογούμενους να πληρώνουν ένα ποσό και ταυτόχρονα η εφορία να του διαγράψει αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων. Όσοι θέλουν να προκαταβάλουν μέρος της οφειλής τους θα πρέπει εντός της ημέρας και να κάνουν την αίτηση και να πληρώσουν το ποσό της προκαταβολής (το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 200 ευρώ).

Ήδη για την παράταση της συγκεκριμένης προθεσμίας έχει κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, η οποία όμως δεν έχει ψηφιστεί καθώς περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο της ΕΡΤ. Έτσι, για να μπορέσει να δοθεί παράταση, θα πρέπει και το νομοσχέδιο της ΕΡΤ να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και η σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ. Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ξανανοίξει μετά την Πρωτομαγιά.

Πηγη: Ναυτεμπορική

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

Aegean-Consultanting-newsletter-unemployment-funding-20240613
Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης
aegean-consulting-article-digital-working-card-20240611
Ερωτήσεις - απαντήσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
aegean-consulting-article-ex-ceo-tax-20240606
Καμία ευθύνη για Διευθύνοντες Συμβούλους σε φόρους που προκύπτουν μετά την αποχώρηση τους