Νέες δυνατότητες στο Taxisnet

Στη διασύνδεση μέχρι το τέλος του έτους με το ληξιαρχείο προχωρά η φορολογική διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα μέχρι 31/12/2018 θα έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές αλλαγές για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, των λογιστών και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μία σειρά από δηλώσεις, για τις οποίες σήμερα απαιτείται η μετάβαση των υπόχρεων στην εφορία, θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Taxis. Ειδικότερα:

1. Οι γάμοι, οι θάνατοι, οι απώλειες ταυτοτήτων θα δηλώνονται αυτόματα στην εφορία, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του φορολογουμένου σε αυτήν, όπως γίνεται σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται άμεσα και η διαγραφή του θανόντος από τα μητρώα της εφορίας. Ετσι, θα διεκπεραιώνονται ταχύτερα θέματα κληρονομιών, ενώ ταυτόχρονα θα κλείνει ο ηλεκτρονικός λογαριασμός του θανόντος προκειμένου να αποφευχθούν και λαθροχειρίες.

2. Ηλεκτρονικά θα γίνεται και από την 1-1-2019 η δήλωση μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων.

3. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλεται από το νέο έτος και η δήλωση του φόρου
μεταβίβασης ακινήτων.

4. Προοδευτική αποδέσμευση των κατασχεμένων λογαριασμών από τον Ιανουάριο του 2019. Το μέτρο αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις οποίες η εφορία έχει προχωρήσει στη δέσμευση και κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί απόφαση η οποία θα προβλέπει τη μερική αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών τους αν είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί για την εξόφληση των οφειλών τους. Ηδη, οι σχετικές συζητήσεις με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχουν ολοκληρωθεί, και το σχέδιο προβλέπει τη μερική αποδέσμευση των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό. Δηλαδή ποσό που θα αντιστοιχεί στο διπλάσιο ή και τριπλάσιο του ύψους της μηνιαίας δόσης που θα εξοφλείται.

5. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εάν επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις με τους συντρόφους ή τους συζύγους τους. Η φορολογική διοίκηση έχει αποφασίσει ότι από τούδε και στο εξής ακόμα και στις κοινές δηλώσεις θα γίνεται ξεχωριστή βεβαίωση φόρου και κατ’ επέκταση επιστροφή φόρου εφόσον προκύπτει για τον κάθε υπόχρεο. Ηδη, οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και το προσεχές διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν εάν επιθυμούν για λόγους ιδιωτικότητας ή οποιονδήποτε άλλο λόγο να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις με τους συζύγους.

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

Aegean-Consultanting-newsletter-unemployment-funding-20240613
Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης
aegean-consulting-article-digital-working-card-20240611
Ερωτήσεις - απαντήσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
aegean-consulting-article-ex-ceo-tax-20240606
Καμία ευθύνη για Διευθύνοντες Συμβούλους σε φόρους που προκύπτουν μετά την αποχώρηση τους