Μείωση μέχρι 50% στα πρόστιμα για μη καταβολή φόρων

Τη μείωση των προστίμων που επιβάλλονται σήμερα στις περιπτώσεις μη καταβολής των φόρων έως και 50% σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι αφενός η αύξηση της εισπραξιμότητας που σήμερα ανέρχεται στο 0,3% των προστίμων που επιβάλλονται αλλά και να μην οδηγείται η επιχείρηση σε κλείσιμο.

Υπό εξέταση είναι τα πρόστιμα που προσαυξάνουν κάθε οφειλή φόρου κατά 10%, 20% ή 30% σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης για 2, 12 ή 24 μήνες αντίστοιχα, καθώς επίσης και ο διπλασιασμός της οφειλής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου. Ταυτόχρονα εξετάζεται να μην ξεκινάει η επιβολή του προστίμου από την επόμενη ημέρα που η οφειλή έχει καταστεί εκπρόθεσμη.

Σύμφωνα με παράγοντα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης καταβολής φόρων είναι εξοντωτικά και δεν αποδίδουν. Σε κάθε περίπτωση τα υπέρογκα πρόστιμα έχουν πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα και έχουν ως συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά το ύψος των φορολογικών οφειλών που βεβαιώνονται αλλά παραμένουν ανείσπρακτες.

Οπως ανέφερε το ίδιο στέλεχος, το σχέδιο θα προβλέπει τη σημαντική μείωση των προστίμων που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης καταβολής φόρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μειώσεις στα πρόστιμα μπορεί να φθάσουν μέχρι και 50%.

Οπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα πρόστιμα που επιβάλλονται κυρίως από το ΣΔΟΕ στους λήπτες εικονικών στοιχείων και όχι μόνο, ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ ουσιαστικά βάζουν ταφόπλακα στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα είναι από τα πρόστιμα του ΚΒΣ, τα οποία έχουν αυξηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου του 2013 κατά 3,7 δισ. ευρώ, να έχει εισπραχθεί μόλις το 0,3%. Συγκεκριμένα τα πρόστιμα ανέρχονταν στα τέλη Νοεμβρίου στα 22,78 δισ. ευρώ και έχουν φθάσει πλέον στα 26,5 δισ. ευρώ.

Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιουδήποτε φόρου, επιβάλλονται:

α) Πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, εφόσον περάσουν 2 μήνες από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής και το χρέος παραμείνει απλήρωτο. Εάν η καθυστέρηση καταβολής του χρέους φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20%, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.

β) Τόκοι οι οποίοι ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76% (8,76% / 12 μήνες = 0,73% τον μήνα). Οι τόκοι επί των φορολογικών οφειλών επιβάλλονται από την επόμενη μέρα της λήξης της κανονικής προθεσμίας πληρωμής.

Kατάργηση ποινικής δίωξης
Ταυτόχρονα σχεδιάζονται η κατάργηση του μέτρου της ποινικής δίωξης για τη μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και η επιμήκυνση του χρόνου εξέτασης των υποθέσεων των φορολογουμένων από τη Διεύθυνση Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί στις 90 ημέρες ή ακόμη και σε 120 μέρες το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η Διεύθυνση Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη να εξετάζει τις προσφυγές των φορολογουμένων κατά των πράξεων επιβολής φόρων και προστίμων που εκδίδουν οι Εφορίες, τα Τελωνεία και οι λοιπές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και να εκδίδει αποφάσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

Aegean-Consultanting-newsletter-unemployment-funding-20240613
Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης
aegean-consulting-article-digital-working-card-20240611
Ερωτήσεις - απαντήσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
aegean-consulting-article-ex-ceo-tax-20240606
Καμία ευθύνη για Διευθύνοντες Συμβούλους σε φόρους που προκύπτουν μετά την αποχώρηση τους