Μη επιβολή προστίμου και μη αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων εστίασης και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών σε περιπτώσεις έκδοσης ή μη έκδοσης ειδικού στοιχείου αυτοπαράδοσης

Με την εγκύκλιο Ε. 2049/2023<https://www.forin.gr/articles/article/72211/e-2049-2023> παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με την επιβολή των προστίμων του ΚΦΔ (ν. 4987/2022<https://www.forin.gr/laws/law/4203/n-4987-2022>) και τυχόν λοιπών κυρώσεων (ν. 2523/1997<https://www.forin.gr/laws/law/13/dioikhtikes-kai-poinikes-kurwseis-sth-forologikh-nomothesia-kai-alles-diatakseis>, άρθρο13Α<https://www.forin.gr/laws/law/13/dioikhtikes-kai-poinikes-kurwseis-sth-forologikh-nomothesia-kai-alles-diatakseis#!/?article=13%CE%91&paragraph=1&bn=1>, περί αναστολής λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης) σε περιπτώσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης παραστατικών και μη έκδοσης απόδειξης ή άλλου φορολογικού στοιχείου για αυτοπαράδοση αγαθών.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι τα πρόστιμα και οι κυρώσεις των ως άνω διατάξεων, δεν επιβάλλονται στις περιπτώσεις:

α) έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης με αναγραφή μη ορθού σε σχέση με τον προβλεπόμενο συντελεστή ΦΠΑ, καθόσον η χρήση μη ορθού συντελεστή ΦΠΑ στα στοιχεία αυτά, τα οποία φέρουν τη συνολική αξία της πραγματοποιηθείσας συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ από τους αντισυμβαλλόμενους συναλλαγής, δεν καθιστά τα εν λόγω στοιχεία ανακριβή.

β) μη έκδοσης ειδικού στοιχείου αυτοπαράδοσης αγαθών ή ιδιοχρησιμοποίησης υπηρεσιών, καθόσον το εν λόγω ειδικό στοιχείο δεν αποτελεί παραστατικό πώλησης.

 

 

Άρθρο του Χρήστου Τριανταφυλλόπουλου, Founder – CEO της Aegean Consulting

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλές

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

Real,Estate,Agent,Talked,About,The,Terms,Of,The,Home
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες
site-blog
Ασφαλιστικές κατηγορίες ΕΦΚΑ μη μισθωτών – Ποσό σύνταξης για κάθε κάθε κατηγορία
news-img
Αλλαγές στην φορολογία μερισμάτων των λοιπών ναυτιλιακών και ναυλομεσιτικών εταιρειών με τον νόμο 5036 / 2023