Στις περιπτώσεις συνδεδεμένων επιχειρήσεων υπάρχουν αρκετές φορές ενδοομιλικές συναλλαγές που σίγουρα διευκολύνουν αρκετά τους επιχειρηματίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τις ενδοομιλικές συναλλαγές είναι η υποβολή φακέλου τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών που να αποδεικνύει ότι έχουν γίνει με σωστό τρόπο χωρίς να δημιουργείται στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Ο φάκελος τεκμηρίωσης είναι αρκετές φορές αντικείμενο συζήτησης και μπορεί να οδηγήσει και σε διάσταση απόψεων στις περιπτώσεις φορολογικών ελέγχων, με αποτέλεμα πολλές φορές να οδηγούμαστε σε ενδικοφανής προσφυγές ή ακόμη χειρότερα σε δικαστικές προσφυγές ώστε να δικαιωθεί η επιχείρηση καθώς οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι πάντα εφικτό να προβλεφθούν απόλυτα.
Υπήρχε στο παρελθόν πάντοτε το πρόβλημα ότι σε περίπτωση που στην εταιρεία Α που βρίσκεται σε έλεγχο υπήρχε αλλαγή του φακέλου των ενδοομιλικών και αυτό σήμαινε αύξηση της φορολογίας της, για την εταιρεία Β του ομίλου αυτό αποτελούσε μεγαλύτερη δαπάνη που όμως δεν αναγνωριζόταν ώστε να υπάρχει μείωση της φορολογίας της. Αυτό αποτελούσε πρόβλημα καθώς σήμαινε ότι το όφελος χανόταν. Με τον Ν. 4972/2022 η αδικία αυτή διορθώθηκε και πλεόν η Β εταιρεία του ομίλου επωφελείται της δαπάνης που της μειώνει την φορολογία.
Η διόρθωση αυτή προκύπτει είτε μέσω του ελέγχου και των πράξεων διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, είτε μέσω τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις οικειοθελώς στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τον έλεγχο. Επίσης η εν λόγω διάταξη μπορεί να λειτουργήσει και αναδρομικά για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της φορολογικής διοίκησης. Τέλος εφαρμόζεται και στις διασυνοριακές ενδοομιλικές συναλλαγές.
Απαραίτητη προϋποθεση για την επιστροφή ή τον συμψηφισμό του φόρου από την εταιρεία Β του ομίλου είναι η εξόφληση του επιπλεόν φόρου που προέκυψε για την εταιρεία Α.
Άρθρο του Χρήστου Τριανταφυλλόπουλου, Founder – CEO της Aegean Consulting
Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλές