Οι ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών από 01/01/2017 στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης)

Από τον Χρήστο Τριανταφυλλόπουλο

Παρακολουθούμε από τον Μάιο του 2016 να εξελίσσεται στην Ελλάδα το νέο ασφαλιστικό σύστημα που αφορά πλέον όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. Με μεγάλη καθυστέρηση από τις 30/12/2016 άρχισαν να δημοσιεύονται οι περιβόητες αποφάσεις που εφαρμόζουν τον νόμο 4387/2016 και εξηγούν πως θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές και κυρίως ποια θα είναι η βάση υπολογισμού.

Είναι πλέον υποχρεωτικός ο σωστός σχεδιασμός του εταιρικού σχήματος, ώστε να αποφευχθούν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει να αντιληφθούν σύντομα όσοι εμπλέκονται με ατομικές επιχειρήσεις και προσωπικές εταιρείες (ΟΕ – ΕΕ) αλλά και ΕΠΕ, ότι η επιβάρυνση για ασφαλιστικές εισφορές είναι 26.95% επί των καθαρών κερδών. Αυτό συνεπάγεται ότι σε περιπτώσεις κερδών από 30.000 – 70.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν ΕΦΚΑ ύψους από 8.000 – 18.900 ευρώ ετησίως.
Αυτή η επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και δυστυχώς όταν το αντιληφθούν θα έχουν ήδη επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος μέχρι να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κάνουν τις διορθώσεις που απαιτούνται στο εταιρικό τους σχήμα.

Εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες ώστε να ελεγχθεί και να περιοριστεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, είναι όμως αρκετά πιο δύσκολο και απαιτεί πολύ σοβαρότερο σχεδιασμό. Ο νόμος έχει προβλέψει κάποιες περιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερη ασφαλιστική επιβάρυνση, θέλει όμως σωστό σχεδιασμό και χρόνο, διότι οι λειτουργούσες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε μετασχηματισμούς και ριζικές αλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν εύκολα και άμεσα.

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

Real,Estate,Agent,Talked,About,The,Terms,Of,The,Home
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες
site-blog
Ασφαλιστικές κατηγορίες ΕΦΚΑ μη μισθωτών – Ποσό σύνταξης για κάθε κάθε κατηγορία
news-img
Αλλαγές στην φορολογία μερισμάτων των λοιπών ναυτιλιακών και ναυλομεσιτικών εταιρειών με τον νόμο 5036 / 2023