Άρειος Πάγος: Μήνυση αμέσως μόλις διαπιστωθεί περίπτωση φοροδιαφυγής

Να υποβάλλονται άμεσα οι μηνυτήριες αναφορές για το αδίκημα της φοροδιαφυγής γνωμοδότησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, με αφορμή ερώτημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που τροποποιήθηκαν με τους νόμους 4174/2013 και 4254/2014.
Το ερώτημα αφορούσε ποιες είναι οι υποχρεώσεις των οργάνων της φορολογικής αρχής σχετικά με την υποβολή μηνυτήριων αναφορών για την δίωξη εγκλημάτων φοροδιαφυγής.

Σε δεύτερη γνωμοδότησή του, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι ο νόμος 3943/2011 παρείχε στους οφειλέτες του δημοσίου μια «χαριστική» προθεσμία μέχρι τις 31.3.2011, για να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. «Όσα χρέη ήταν ήδη ληξιπρόθεσμα κατά την δημοσίευση του εν λόγω νόμου 3943/2011 και δεν πληρώθηκαν μέσα στην προθεσμία αυτή, έχουν χρόνο τέλεσής τους τη 1.8.2011» επισημαίνει ο κ. Παντελής, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά χρέη προς το Δημόσιο από το ίδιο πρόσωπο, ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων αυτών αρχίζει να μετρά 4 μήνες μετά αφότου καταστεί ληξιπρόθεσμο το τελευταίο χρέος που έχει καταλογιστεί».

πηγη: naftemporiki.gr

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

Real,Estate,Agent,Talked,About,The,Terms,Of,The,Home
Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες
site-blog
Ασφαλιστικές κατηγορίες ΕΦΚΑ μη μισθωτών – Ποσό σύνταξης για κάθε κάθε κατηγορία
news-img
Αλλαγές στην φορολογία μερισμάτων των λοιπών ναυτιλιακών και ναυλομεσιτικών εταιρειών με τον νόμο 5036 / 2023