Αυξάνονται σιωπηρά οι δόσεις για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σε de facto αύξηση των δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία προχωράει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε μια προσπάθεια να ενταχθούν σε ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες.

Ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους της τρόικας βελτιωτικές παρεμβάσεις στις ισχύουσες ρυθμίσεις χρεών, με αύξηση των δόσεων έως και 100, η διοίκηση του ΚΕΑΟ καλεί τους οφειλέτες των 10,4 δισ. ευρώ να ρυθμίσουν τα χρέη τους, δίνοντας «ένα εύλογο ποσό» για να γλιτώσουν τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνει σιωπηρά και άτυπα τις προβλεπόμενες δόσεις, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα των Ταμείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις διοικήσεις των Ταμείων υπάρχει μια άτυπη προτροπή προς το ΚΕΑΟ να ενημερώνει τους οφειλέτες, κυρίως αυτούς που χρωστούν 5.000 – 20.000 ευρώ, για τη δυνατότητα καταβολής μικρότερης δόσης, ενώ από το υπουργείο Εργασίας έχει δοθεί προτεραιότητα στους οφειλέτες του ΙΚΑ όσον αφορά στις αναγκαστικές εισπράξεις.

Και αυτό γιατί η πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων είναι άκρως ανησυχητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, το πλεόνασμα των ασφαλιστικών οργανισμών μειώνεται επικίνδυνα, στα 342 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ, ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν πληρώνει εισφορές, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να έχει ήδη απορροφήσει πάνω από το 81% της κρατικής χρηματοδότησης και να διεκδικεί επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.

Τις τελευταίες ημέρες αποστέλλονται μαζικά «ατομικές ειδοποιήσεις» με τις οποίες οι οφειλέτες ενημερώνονται ότι εάν δεν ανταποκριθούν σε 20 ημέρες, θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης.

Πρόκειται για τη β΄ φάση ενημέρωσης των οφειλετών, κυρίως μικρομεσαίων εμποροβιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και αγροτών, αφού στους οφειλέτες του ΙΚΑ η ενημέρωση γίνεται ηλεκτρονικά (υπάρχει η ηλεκτρονική διεύθυνση μέσω της καταβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων).

Σε έγγραφό του το ΚΕΑΟ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για λόγους χρηστής διοίκησης, οφειλέτες που καταβάλλουν ανελλιπώς, κάθε μήνα, τρέχουσες εισφορές και τμήμα της οφειλής εύλογο σε σχέση με το ύψος της αξιολογούνται από την υπηρεσία ως χαμηλής προτεραιότητας για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων». Σπεύδει βεβαίως να ενημερώσει πως «στην περίπτωση αυτή, δεν παρέχονται τα ευεργετήματα που συνεπάγεται η ρύθμιση της οφειλής, όπως για παράδειγμα η απαλλαγή από ποινική δίωξη και η λήψη ασφαλιστικής ενημερότητας».

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των ελευθέρων επαγγελματιών, δυνατότητα μικρότερων δόσεων δεν έχουν όσοι χρωστούν έως 5.000 ευρώ και τα χρέη τους διακανονίζονται απευθείας από τον ΟΑΕΕ.

Πηγή: Καθημερινή.

Ενημέρωση, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις τρέχουσες εξελίξεις

Aegean-Consultanting-newsletter-unemployment-funding-20240613
Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικής εγκατάστασης
aegean-consulting-article-digital-working-card-20240611
Ερωτήσεις - απαντήσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας
aegean-consulting-article-ex-ceo-tax-20240606
Καμία ευθύνη για Διευθύνοντες Συμβούλους σε φόρους που προκύπτουν μετά την αποχώρηση τους